Trialåret 2014

Godt nytt trialår ønskes alle gamle, nye og framtidige trialvenner! Inspirert av tallrike årskavalkader kommer en oppsummering fra i fjor.

Januar 2014 åpnet med lansering av Vertigo-prosjektet , med Dougie Lampkin som frontfigur. spaniatur2Omtrent samtidig sto et knippe glade gutter på kaia med kurs mot varmere strøk og 14 dagers trening hos Jordi Pasquet.  Nå har jo det norske klimaet forlenget trialsesongen her hjemme, men stadig flere finner også inspirasjon ute.

 

Toni Bou åpnet X-trial-sesongen med å vinne i Sheffield, – seinere vant han alle rundene og ble indoor-mester for åttende gang! X-trial 2015 åpner for øvrig også i Sheffield, og denne gangen skal også Eddie Karlsson delta! I januar 2014 ble det klart at han fikk en avtale med Montesa .  Svenskene kjørte også sitt indoor SM,  med Ole Kristian Sørensen i finalen.

Ivar Norum  Foto: Terje Hove

Her hjemme ble det både trent og konkurrert utendørs, men det var iskald moro, i hvert fall på Østlandet .

Ivar Norum Foto: Terje Hove

Eiker trialklubb valgte derfor å starte en lokal indoor- karusell, «Myrspiten Indoor», som innledet februar.
Før andre løp tinte landet imidlertid opp og resten av serien foregikk utendørs 🙂

Februar
BrannKarmøySørgelig i februar, da Karmøy Trialklubb mistet klubbhus og sykler etter en påsatt brann.(Gjerningsmennene ble tatt etter kort tid)
Klubben er fortsatt husløse, men planene er kommet langt og det blir nok tak over hodet i løpet av 2015!

I februar åpnet også Gjerstad Trialklubb hall, så treningsmulighetene på hjemmebane blir stadig bedre. Samtidig  var mange ute og trente i varmere strøk, og Håkon og Ib Vegard hadde suksess i det spanske mesterskapet!

EM1_mariusmars startet EM-sesongen med bra norsk deltakelse, og gode resultater .  Marius Christiansen gir tommelen opp og er lykkelig etter fjerde plass i juniorklassen!
Håkon Pedersen fikk dessverre en dårlig start, men tok det grundig igjen seinere i sesongen .  Han og Ingveig Håkonsen tok hver sin 14.plass i Pietramurata.

 

April kom med vår og nå åpner også utendørssesongen her hjemme, med flere lokale løp. Det var Påsktrial i Sotenäs, rene sommerværet på Kråkerøy og Rogalandsrunde på Riska.
Internasjonalt viste Eddie Karlsson seg fram med en 8.plass i VM-runden i Australia.

Kort tid før påske det klart at Setesdal måtte kaste inn håndkleet, og sa fra seg NC1 bare 3 uker før løpet.

Mai  Eiker – med gode hjelpere- reddet sesongåpningen, og brukte hele påska på å forberede løp.  Det var ikke en enkel jobb de hadde tatt på seg, spesielt fordi det nye klassesystemet med utfordringer for seksjonsleggerne skulle brukes for første gang.  Arrangørene besto prøven med glans, og Ib Vegard vant dessuten på hjemmebane og slo an tonen for resten av NC-sesongen.

Flosta vant prisen for beste innslag i toget!
Flosta vant prisen for beste innslag i toget!

17.mai hadde godt vær, og tallrike trialinnslag landet rundt.  Andre dro over grensa – ikke for å handle, men for å kjøre svensk mesterskap.  Ingveig Håkonsen tok sin første seier der, og vant seinere alle rundene – og Ivar Norum  tok en god 3.plass.

Disse fikk også prøve det tredje regelsettet for året: Non-stop internasjonalt ; «vanlig» i Norge – og rygging tillatt i Sverige.

Foto: FIM/ G2F Media
Foto: FIM/ G2F Media

Håkon Pedersen fikk endelig uttelling – under VM på Korsika fikk han en 4.plass! Seinere i sesongen viste han at det ikke var et blaff.
I samme løp ble det stor ståhei første dag  . Førerne i World Pro streiket; da de mente tidspresset og seksjonene skapte farlige situasjoner.

Alle var solidariske slik at ingen i den høyeste klassen fullførte innen tidsfristen. Dag 2 var det gjort tilstrekkelige tilpasninger, så det hjalp nok. Aksjonen falt ikke i god jord hos FIM, som meldte det som disiplinærsak.  Først i november ble det kunngjort at førerne ikke fikk noen sanksjoner.

I mai ble også Eirik Ulltang den første norske mester i biketrial. 

marcus

Det var selvfølgelig flere lokale løp og helt på tampen av måneden var det også en ny EM-runde i Alagna Valsesia.
Denne gangen var det kanskje Sverige og Marcus Eliasson som jublet høyest etter seier og 4.plass i junior , men det var også jevnt gode norske plasseringer.

Dagen etter var det VM samme sted. Her er det strengere regler for syklene, og flere norske deltakere ble disket da syklene ble veid og funnet for lette underveis i løpet ..

Reglene har gitt opphav til mye kreative forslag, da de fleste konkurransesyklene leveres med lavere standardvekt enn tillatt da minstevekta ble økt til 70 kg!
Håkon var imidlertid rutinert og hadde lagt på nok ekstravekter. Han var helt oppe og snuste på medaljeplass, og fikk en 6.plass til slutt.

Juni
I juni hadde det nystartede seniorlandslaget sin første samling, og Håkon Pedersen tro til med ny høyderekord

Ingveig Håkonsen -Julian Berntsen (junior) og Håkon Pedersen  er årets norgesmestere
Ingveig Håkonsen -Julian Berntsen (junior) og Håkon Pedersen er årets norgesmestere

Månedens høydepunkt var naturligvis NM !  Største overraskelse var nok Ingveig Håkonsens tittel, og hun viste videre i sesongen at dette absolutt ikke var noe blaff.

I juni ble det også kjent at Emilie Westbye gikk inn som leder i motorsykkelseksjonen, og Anders Minken ble ny visepresident.

Helt på tampen av måneden var det ny EM-runde i Tanvald, og denne gangen slo Håkon til med en 2.plass, og fikk følge av mange andre gode norske prestasjoner i de andre klassene.

Juli er gjerne en litt slapp måned i Norge – når det gjelder løp.

Foto: Eva-Therese Skamfer Klungnes
Foto: Eva-Therese Skamfer Klungnes

IMG_7000

Midnattssol Trial i Bodø og  X-trial i Stavanger  var svært ulike og begge fantastiske arrangement!   Skodje var vertskap for KFUK/KFUM sommerleir, og jammen kom NRK på besøk 

Internasjonalt var VM-runden i Belgia minneverdig spesielt på grunn av det ufyselige været! Eddie Karlsson vil nok også huske at han punkterte 4 ganger, og for oss nordmenn var Ole Kristian Sørensens debut i World Pro en milepæl.

August kom, og løpene sto i kø.

Lars Nordgren, Eddie Karlsson, Lene Dyrkorn og Julian Berntsen er nordiske mestere for 2014!
Lars Nordgren, Eddie Karlsson, Lene Dyrkorn og Julian Berntsen er nordiske mestere for 2014!

Nordisk mesterskap ga et hyggelig gjensyn med Lene Dyrkorn på toppen av pallen, mens gutta nok var litt skuffet da Timo Myöhänen henviste vår beste til 4.plassen. I lagkonkurransen ble det imidlertid revansje så det holdt!

AndreasDammyrEM-finalen helga etter ga ny pallplass til Håkon, og mange gode norske plasseringer ellers. Bildet viser Andreas Dammyr, som var utrolig stabil og dermed også vår beste junior i EM sammenlagt.

August rundet av med en dobbel runde i norgescupen, og her festet Ib Vegard grepet om NC-tittelen med seier begge dager. Trialavisas utskremte var fortsatt sterkt redusert etter laglederskade i Nordisk, så det var dårlig med reportasje derfra- som erstatning tilbys noen bilder her! 

I en grøftekant ved E6 sto Ib i flere timer. Med 11 trialsykler, og mange hundre kilo utstyr.
I en grøftekant ved E6 sto Ib i flere timer. Med 11 trialsykler, og mange hundre kilo utstyr.

I september var det tid for lag-VM. Jentene klatret oppover listene med et veldig ungt lag, og gutta beholdt 5.plassen men var langt nærmere enn tidligere år .
Her ble det også kjent at Anders Minken trekker seg fra sitt verv i FIM Det syns førerne er leit, og trakk ham opp på podiet for å motta tillitserklæring, støtte og signerte bilder!

På vei hjem fikk Ib Vegard virkelig erfare hva en tungbil kan innebære av elendighet og utgifter..
Han hadde utstyret fra hele den norske troppen, fikk flere havari og det var med nød og neppe han rakk fram til NC-finalen i Skodje.

Håkon tok første stikk, men andre dag var Ib tilbake og sikret seg sammenlagtseieren med god margin.

Igjen vant de dermed hver sin tittel, men bak kommer flere som tenker å gjøre slutt på dette i årene framover!

DSC_4244September rundet av med NM for lag på Riska, som alltid ett av årets høydepunkter 🙂
Riskas juniorer vant på hjemmebane, Eiker tok nok en tittel i seniorklassen og Vestkant Trial var best av kvinnelagene – men Trøgstad var mest gjennomførte i antrekket, stilrent og likt for alle klasser!

Oktober var måneden da regioncupene rundet av. Både Øst-Cup,  Sør-Cup  , Rogalandsrundene og Midt-Norsk mesterskap ble sluttkjørt, og vestpå var det både stadiontrial og finale i Hordaland Cup .

Classic-entusiastene fikk også sin sesongavslutning med «Sixpencer Trophy» , som dessverre ble arrangert for aller siste gang.

November-desember :
Motorsportkonferansen var spennende , og resulterte i regelendringer der det neste sesong skal være tillatt både å rygge og å krysse spor. NC-klassene blir beholdt slik de var i 2014, og seksjonsleggere får nye utfordringer.

Gulløksa gikk til Gjerstad og under Motorsportgallaen ble det fortjent heder til Helge Ruden (Årets forbilde) og Håkon Pedersen (Årets motorsykkelutøver).

Videre utover vinteren er det som er lettest å legge merke til at det trenes utrolig bra rundt om i  både satsingsteam og i klubbene!  Til og med julaften var det folk på OMS. Det har vært kjørt hele romjula både der, i Søgne, i Riska, i et nå snøfritt Bodø og ellers i Trialnorge ut fra det vi leser på nettet. Ute og inne i hall, etter muligheter og værforhold. Fortsetter dere sånn peker nok pila fortsatt rette veien i 2015 🙂

Seline 27.desember - foto Oddvar Meling
Seline 27.desember – foto Oddvar Meling