Nordisk mesterskap for lag

Søndagen ble en våt og gjørmete affære, og i gjennomsnitt var ikke det noen fordel for seksjonene. Det ble gjort et lite antall endringer etter lørdagen, flest hos kvinnene  som fikk en del seksjoner med større utfordringer.

Norge_sStørst spenning knyttet det seg til herreklassen: Etter gull og sølv individuelt  var  nok  Sverige svakt oddsfavoritter, men Norge har et meget jevnt lag og har vunnet de siste to årene ( men ikke særlig ofte før det !)
Her ble det da også kamp, ikke bare til døra men inn over dørstokken til sekretariatet. Fintellingen viste 106 tellende prikker til hvert av lagene, men Norge vant pga 2 flere seksjoner på null. På laget kjørte Ib Vegard Andersen, Håkon Pedersen, Ole Kristian Sørensen og Ivar Norum og det er også disse som skal representere Norge i lag-VM i september. For Sverige kjørte Eddie Karlsson, Emil Gyllenhammar ( 25 år, men han kjørte på Sveriges vinnerlag i 2004 også!), Marcus Eliasson og Anton Lorensson.

Glade danske debutanter: Fie Anderssen og Sofie Sørensen
Glade danske debutanter: Fie Anderssen og Sofie Sørensen

I kvinneklassen var det rekord med hele 4 lag til start – Norge, Sverige, Estland og Danmark!

Blant jentene er jo Norge så til de grader overlegne i Norden, og vant komfortabelt selv uten noen av lørdagens medaljevinnere på det offisielle laget.  Etter første runde lå Danmark på 2.plass men Keity Meier  fra Estland kjørte stabilt og gikk forbi til slutt.
Dette var de første danske medaljer  for kvinner i nordisk, og forhåpentlig blir det flere. De samme jentene skal også til TdN seinere i høst, og kanskje forsøke seg i VM individuelt selv om det nok kan bli litt vel mye å bite over i seksjonene der.
Samarbeidet med de baltiske statene er av nyere dato, og kanskje kan sølvmedaljen til Keity Meier bidra til at det kommer flere neste år – eller i 2016 , da det er Finlands tur til å arrangere.
Sverige har mistet mange førere de siste åra, og sliter dessverre med nyrekrutteringen i jenteklassene.  De klarte likevel å stille et lag, som tok fjerdeplass etter å ha abonnert på sølvet siden klassen ble opprettet.

PS: Norge stilte dessuten to lag utenfor konkurranse, og det var Østfold-laget med Lene Dyrkorn, Helene Sørlie og Camilla Dybedahl som hadde færrest prikker av jentelagene, mens Emilie Westbye, Julie Sandanger og Maritha Christensen havnet rett bak det offisielle norske laget.

foto: Martin Haga. Dette er rett etter målpassering, så seieren var ikke klar. Guttene tok derfor bilde i to varianter: glade og nedslåtte.
foto: Martin Haga. Dette er rett etter målpassering, så seieren var ikke klar. Guttene tok derfor bilde i to varianter: veldig glade og ganske nedslåtte.

Juniorklassen ble en norsk parademarsj – ikke så uventet etter trippelseier lørdag.

Spesielt i juniorklassen er det tydelig at det er framgang i de andre nordiske landene. Det stilte 8 finske juniorer i Kinna, dobbelt så mange som på hjemmebane for to år siden! Svenskene er i ferd med å ta inn vårt forsprang, og konkurransen ble jevnere enn på lenge. Etter første runde ledet Norge med  fire prikker, men så raknet det litt for det svenske laget på glatta og seiersmarginen ble godt over 20 prikker.

Så var det veteranene da. Sverige tok altså de åtte første plassene lørdag, og ble da også overlegne vinnere, mens Norge også måtte vike for Danmark denne gangen og nøye seg med bronse. Finland har vunnet +40 de siste årene, men stilte uten sine sterkeste kort, og måtte nøye seg med fjerdeplass.

Fulle resultater hos Kinna MK

Lagbilder: (mangler noen, send gjerne inn! )

Video fra løpet (åpner i nytt vindu) takket være motorfoto.nu

Skjermbilde_videolag