Håkon på pallen i EM-finalen!

 

En glad Håkon på tredjeplass- og syns det var helt konge å vinne !
En glad Håkon på tredjeplass- og Franz Kadlec syns det var helt konge å vinne ! FOTO: Arne Hedin

Skolestart har gjort kraftige innhogg i den norske EM-utfarten, men mange hade likevel funnet veien til Bilstain  og finalen i årets europamesterskap.  Dette er et stort privateid område nordøst i Belgia, åpent for trening hele året og tidligere også en del brukt av nordmenn for vinteropphold. Ut fra bildene på nettet er det dessuten særdeles vakkert der om sommeren..
Det har også vært flere VM-runder her, på 80- og 90-tallet.

Overskriften har allerede røpet helgas høydepunkt for oss med norskebriller: Håkon Pedersen kjørte inn på tredjeplass i finalerunden. og tok da også fjerdeplassen sammenlagt. Håkon takker superminder Joa, alle som har hjulpet han og er i det hele akkurat så strålende fornøyd  som han har all grunn til etter denne EM-sesongen! Andreplass sist i Tsjekkia og tredje nå gir også god plattform utgangspunkt foran resten av sesongen – det er viktige løp igjen!
Ole Kristian Sørensen er ikke fornøyd med 12.plassen, både han og Ivar Norum (nr 14) mangler enda å få ut potensialet i disse løpene.

Både Ole Kristian og Håkon blir  etter planen å finne i World Pro-klassen neste år. TO nordmenn i høyeste klasse i VM?? Det er lenge siden det..

AndreasDammyrI juniorklassen ble Julian Berntsen beste norske fører på 7.plass, rett foran Andreas Dammyr på åttende.  Totalt har Andreas vært utrolig stabil og  vår beste i år, og fikk 5.plassen sammenlagt. Marius Christiansen berget sjetteplassen sammenlagt, og når også Julian Berntsen var inne blant topp 10 i EM må den norske laginnsatsen i årets sesong være mer enn godkjent!

Det var ellers vanskelig i dag, med mye prikker på alle – fjerdeplassen hadde 91 så Julian og Andreas (begge rundt 100) var ikke så langt etter.

Vinner ble Dan Peace, fersk europamester i Youth, som prøvde seg i junior for første gang. Spranget var tydeligvis ikke avskrekkende!
Også nabolandet svinger seg opp: Marcus Eliasson ble riktignok slått av Daniel Andreasson i dag, men tok bronsen i sammendraget – og med 5.plass nå i finalen klatret Daniel også opp på 7.plassen totalt.

Det var god norsk deltakelse. Marius Christiansen  (nr 12 i dag), Kjartan Mikkelsen ( nr 18) , Jacob-Olaus Vold Gunvaldsen ( nr 21), Petter Bjerlin ( nr 23) og Daniel Berntsen (nr 25) startet alle  i junior EM mens Nils-Johan Vold Gunvaldsen  nøyde seg med Internasjonal-klassen foreløpig.

Denne helga skulle det altså kåres mestere i alle klasser, skjønt i +40 var Jussi Haapaanen allerede klar vinner.

I andre aldersgrupper hender det da mesteren benytter sjansen til å gå opp en klasse, og jammen gjorde Haapaanen akkurat det:  Han kjørte EM senior søndag, ble nummer 15.  Ikke ille av en 45-åring?

HAKONSEN INGVEIG NOR 2013Lørdag var det kvinner og Youth, og i vanlig belgisk tradisjon var det glatt – men heldigvis uten det øsregnet som preget forrige runde i Belgia tidligere i år!  I kvinneklassen var Ingveig Håkonsen eneste norske EM-deltaker, og hun kvitterte med en 8.plass som også ga 10. sammenlagt. Ingveig har klatret på listene siden hun debuterte i EM i fjor, og dette var ny bestenotering! Keity Meier, som klarte sølv i nordisk lag helt alene, havnet på niende både i løpet og sammenlagt etter sin beste sesong noensinne.

Her var det helt uvisst på forhånd hvem som skulle stikke av med seieren, ettersom Ina Wilde og Theresa Bäuml begge hadde 270 poeng. Med seier lørdag ble det Ina, og deretter fulgte de tyske jentene som perler på snor. Det er jo tydelig at det gror godt i Tyskland, men samtidig er det synd at så få nasjoner prioriterer EM. Jentene har jo bare tre VM-helger, så EM burde absolutt være noe å ta med seg?

DSC_2707I Youth trengte Dan Peace bare å kare seg inn blant de 8 beste for å sikre sammenlagtseier, og det var ikke noe problem: Luca Petrella vant, men Dan ble nummer tre og da var EM-tittelen i boks.

Sondre Gilje Haga gjorde et nytt godt løp og fikk  5.plass, og han kan jo fortsette i denne klassen et år til.  Petter Bjerlin, Kjartan Mikkelsen og Jacob-Olaus Vold Gunvaldsen havnet 12, 13 og 14 plass – med 101, 102 og 103 prikker, så her er det jevnt! sammenlagt klatret da Sondre opp på 6.plassen, mens Kjartan falt ned til åttende.   Her fikk også David Lundin en god 7.plass, solid  karrierebeste som brakte han opp på 11. sammenlagt!

I International-klassene deltok også noen norske: Hanne Gilje Haga ble nr 3, Jarand-Mathias Gunvaldsen nr 5 og Herman Hansen nr. 9.
Mikkel Brade, Danmarks beste junior, kjører også her og plasserte seg midt mellom våre.  Alle disse har selvfølgelig mål om å mestre EM-sporene neste sesong, og det kan se lovende ut med solid trening i vinter?

Resultater:
EM                   Junior                      EM Kvinner                       EM Youth                40 pluss

Internasjonal                                  Internasjonal kvinner                Internasjonal Youth