Sykler med sjel og førere med tæl

Fra venstre: Arne Petter Morstad, Paul Einar Myhra, Rolf Berven, Jarle Stensby, Sara Hemmer, Helge Ruden, Per-Erik Syverstad, Odd Mertin Sørheim og Eskil Broen. Tore Aarvold var ikke tilstede da bildet ble tatt. Maarten Mager, som har gjort en stek innsats for å få sving på classicmiljøet var selvfølgelig der, men tok bildet!
Fra venstre: Arne Petter Morstad, Pål Einar Myhra, Rolf Berven, Jarle Stensby, Sara Hemmer, Helge Ruden, Per-Erik Syverstad, Odd Martin Sørheim og Eskil Broen. Tore Aarvold var ikke tilstede da bildet ble tatt. Maarten Mager, som har gjort en stek innsats for å få sving på classicmiljøet, var selvfølgelig der, men tok bildet!

Det er høy turnover i dagens trial. I de høyeste klassene bytter de beste førerne sykler også i løpet av sesongen, og sjøl om disse finner nye liv hos andre er det sjelden å se sykler eldre enn 5-6 år i et vanlig løp.

Da er det herlig å møte en hel skare med folk som ærlig og oppriktig elsker de gamle godingene sine!
Syklene pusser så de skinner, mekkes og justeres for maksimalt ytelse etter en mannsalder på hjulene. Jo eldre jo bedre, og pre-65 er den gjeveste klassen.

Her på berget har ikke Classic trial tatt av slik som lenger sør i Europa, men det er en klar økning og nå i helga stilte 10 nordmenn til start i Gøteborg. To seire ble det også,  da Helge Ruden og Rolf Berven vant hver sin klasse.

Resultater

nr37helgeruden
Ikke pingleløyper heller.. Helge Ruden i A-sporet, i innbitt kamp for å ikke fote. Foto og © : Arne Hedin

DSC_9392«The Sixpencer Trophy» ble første gang arrangert i 1956, da svensk trial var i sin spede begynnelse. Gösta Andersson (84) deltok første året, har stadig sykkel og var til stede også i år, men som tilskuer. En av hans tidligere sykler deltok imidlertid: Anders Ludvigsson kjørte 1959 Triumph Tiger Cub og vant pre-65 klasse A med bare 1 prikk!

Trial er jo en engelsk oppfinnelse og der over brukte  man caps (som i Skandinavia kalles «sixpence») – også på trial.

DSC_9395Både deltakere og arrangørene pyntet seg da også med caps i helga – dog ikke under løpet. Lua har også inspirert dette vandretrofeet, som tildeles en person som har gjort en stor innsats for svensk trial. Årets vinner var Bengt Carlsson, Partille Trialklubb MHF-U. Han er overalt, tar bilder og gleder dermed alle. Bildene hans finner du her: http://motorfoto.nu/

Arrangørstaben er for øvrig en institusjon i seg sjøl: 5 voksne mannfolk med Gilbert Falkenstrøm i spissen har holdt på siden 80-tallet, og gjør «alt»!

For all del: dette er et løp med høyt sportslig nivå  (Anders Ludvigsson kjørte International i EM Borås og var på pallen). Blant de beste er det kamp til siste seksjon, og lenger ned på listene er det innbitte oppgjør mellom kompiser.

Tidsriktig antrekk hever opplevelsen. Odd Martin Sørheim var i toppskiktet med ekte vintage trøye og matchende hjelm!
Tidsriktig antrekk hever opplevelsen. Odd Martin Sørheim var i toppskiktet med ekte vintage trøye og matchende hjelm!

Men når førerne reiser lange veier for å delta, er det fordi rammene rundt og miljøet gjør helga til en opplevelse. Her var det godt humør, sykkelprat over alt, kjente som ikke hadde sett hverandre siden sist løp, rutine og erfaring i bøtter og spann som villig ble delt med oss nybegynnerne.

Det kjøres i mindre grupper, en leder har hånd om klippetanga og kjørerne er med på å dømme hverandre. Blir det gitt for få prikker sier man i fra, og systemet var både svært sosialt og effektivt.

Sjøl hadde jeg aldri drømt om å delta i noe Classic-løp, men når tilbud om både lån av sykkel og skyss dukket opp for et par uker siden var det bare å slå til.
Jeg syns de gamle syklene ser kule ut, men også digre og tunge og med fothvilerne i knehøyde! (Altså omtrent som en vanlig trialsykkel må fortone seg som en 10-åring..)  Faktisk var det slett ikke så underlig å kjøre på nærmere 100 kg Montesa, og totalinntrykket er at Classic ikke bare er stilig men også innmari moro! En rask rundspørring blant noen av de yngre deltakerene bekrefter det inntrykket. I den norske kontingenten var vi vel 3-4 nykomlinger, og alle fikk mersmak!

Neste år har SMK Gøteborg 100-års jubileum. Det ble sagt at arrangørene da planlegger å kjøre dette løpet for siste gang, både fordi det dessverre er liten rekruttering i klubben og fordi det blir vanskeligere med årene å arrangere løp i et friluftsområde. I år stilte det drøyt 75 førere, som er ny rekord – neste år bør vi vel runde 100 deltakere også da?

Det er 3 spor: Grey Beard  for de eldste kjørte fredag, og eldstemann Hans Karlsson (84) kom på pallen.
Lørdag/søndag var det A og B å velge i. Yngste deltaker lørdag/søndag var Lewis Nyberg, 10-år, på sin nye 1976 50 ccm Montesa i mellomstørrelse – han kjørte samme seksjoner som Bernt Johansson på 79.
I tillegg er det altså en rekke klasser basert på sykkeltype, fra pre-65 med stiv ramme og opp til  «moderne sykkel» med monoshock demper bak og evt. skivebremser ( Et par Yamaha TY fra 80-tallet og en Beta 1987 tror jeg, så direkte siste skrik snakker vi ikke om her! )

Arne Hedin har også delt noen bilder med Trialavisa:

Video fra løpet takket være Christer Andersson – klikk på You-Tube-ikonet for å åpne i ny fane.