Haakon Pedersen tok sin første seier i NC

Haakon Pedersen , ndorra 2009
Gratulerer til Haakon Pedersen med seier! (Arkivbilde, Andorra 2009)

I årets første Norgescup på Karmøy tok Haakon Pedersen sin første seier, foran Ib Vegard Kaasa Andersen og Mardon Moi. Det er første gang siden juni 2009 Mardon ikke kniper seieren, så det er god grunn til å gratulere. Med 4, 7 og 7 prikker på de tre første var nok dette mye et spørsmål om å holde full konsentrasjon hele dagen, mer enn om de mest ekstreme tekniske ferdighetene. Ib og Mardon hadde til slutt eksakt likt resultat fra seksjonene, slik at disse da ble rangert etter brukt tid totalt. Her var Ib Vegard suverent raskere med 3 t 14 min, og stort sett lav tid på  kjørere i alle klasser bekrefter inntrykket av at dette var en «behagelig start» for de fleste. Sverre Lundevold og Ivar Norum, ny i eliteklassen, imponerte med 4 og 5.plass . Martin Fjermedal kjørte en topp sisterunde på 3 prikker, som viser at han har det inne, og var med 21 prikker rett i hæla på unguttene.   Kristoffer Leirvaag på plassen bak var nok mindre fornøyd med dagen, sammen med Ib og Haakon har han bodd i Spania, og lagt ned et enormt treningsarbeid i vinter for å forberede sesongen. Disse tre skal også til Tyskland neste helg for å kjøre EM og VM-runde.

I kvinner Elite var det ingen deltakere denne gangen, men til neste norgescup på Kleive er det påmeldt 3 slik at runden blir tellende.
I A-klassen var det hele 20 deltakere, fra 15 ulike klubber- flest fra Riska (4), som også var største klubb denne gangen med sine 12 deltakere i Cup-klassene. Thomas Røssnes hadde stigende form gjennom hele fjorårssesongen, og denne gangen holdt det til seier.  Størst framgang av alle hadde likevel Marius Christiansen, som har deltatt på Team Norway og trent knallhardt hele vinteren. Han ble nr 23 i A-cupen i fjor, med en 12 plass i sitt beste løp , men i sesongåpningen nå ble det 2 plass på Notodden-gutten, som nå kjører for Eiker. 3 plassen gikk til Sander Meling (Riska), som lå i toppen også forrige sesong, men denne gangen fikk han følge til døra av klubbkamerat Henrik Haga. Henrik ble nr 15 sammenlagt i fjor, men har sammen med Sander tatt et år på folkehøgskolen i Setesdal og det har tydeligvis gitt uttelling. ( Der går forresten også dagens 9.mann, Magnus Trandem, som også har klatret godt oppover ). Vinneren av B-cup 2010, Christan Bakken fra Sørlandets Trialklubb, ble nr 14 på Karmøy. Med bare 7 prikker på andrerunden hadde likevel en av de beste enkeltresultatene, og kan fort klatre oppover når han får mer rutine i A-sporet. 

I B var det vel også i letteste laget, og ekstremt jevnt med bare 3 prikker på 8.mann. Dermed måtte kjøretida skille på svært mange plasser ( både 2/3, 4/5 og 6/7/8 ble avgort på tid) , og det er jo ikke sånn vi ønsker det. Med 2 timer og 3 minutter må arrangørklubbens Kenneth Saltved i hvertfall ha kjørt en av historiens raskeste konkurranser for å sikre seg 2 plassen, og det var kanskje bra at seksjonene på Karmøy ligger rundt crossbanen? Vant gjorde imidlertid Sondre Egeland, Riska, som kjørte feilfritt gjennom dagen, mens Martin B Martinsen fra Lista lå på delt 1.plass etter første runde ( og da vanskelig kunne frese avgårde) fikk en fattig prikk og 3 plassen. Begge disse har også stor resultatmessig framgang fra i fjor, så får vi håpe det holder når seksjonene blir vanskeligere!

I KB har det kommet mange nye navn, men samtidig vært et betydelig frafall på toppen da de 3 beste i NC i fjor var borte. Favoritt på forhånd var Camilla Dybedal, som imponerte spesielt i noen internasjonale løp på slutten av fjoråret. Hun tok da også seieren ganske klart med bare 6 prikker, men også de øvrige jentene klarte seg greit gjennom seksjonene. At både nr 2 og 3 – Erika Melchior og Birgitte Øvrevoll- skulle komme fra Valldal var nok en liten overraskelse ( se bilde i egen hilsen). Det er imidlertid jevnt, og vanskelig å spå framover! Med bare 14 år er Anja Larsen klart yngst, og en god 2.runde lover bra –  det er ei jente for framtiden, men kanskje allerede denne sesongen?

I C var det seier til Gunvaldsen, Grimstad – år som i fjor, men det er ikke samme mann.. I Grimstad er det nemlig godt med Gunvaldsener, og hele tre stilte til start på Karmøy. Jacob-Olaus G. (fjorårets vinner i C) havnet på 6 plass i B, Nils-Johan G. vant C og Jarand-Matias G. ble nr 2 i RC. Eldstemann måtte kjøre på et mixlag utenfor konkurranse i lagNM sist høst, men om et par år kan det kanskje bli et rent familielag fra Grimstad – evt med pappa Ole Jacob som fjerdemann? (Se bilde og omtale av gutta i Lillesandposten!) Også i C var det ellers trangt om saligheten i toppen, men tid ble ikke avgjørende på noen av plassene. 2 og 3 plassen knep Anders Paulsen og Andreas Ore Wormsen tett foran Kenneth Mellberg- gutta hadde 5, 6 og 7 prikker hver seg, og da er marginene så små at det like gjerne kan gå andre veien neste gang. Spennende i fortsettelsen, helt andre kjørere kan sikkert også true disse når momentene blir annerledes og kjørerne får litt flere timer på snøfri mark i kroppen.   

Thea Holta Sangedal fra Randaberg sa før påske til Trialavisa at årets mål var å komme så høyt opp som mulig i C. Med seier på Karmøy må vel det sies å ha lykkes? Alle jentene i C er ellers så godt som nye i klassen i norgescupsammenheng  (Julie Sandanger kjørte riktignok et enkelt løp i fjor) og også her kan det nok bli utvikling utover sesongen.

Både D og KD var tynt besatt med kjørere. Dette er likevel ikke nødvendigvis på grunn av sviktende rekruttering, ettersom det lokale løpstilbudet er blitt ganske bra rundtom og samler mange i både D og rekruttklassene. Imidlertid vil svært mange av de som begynner tidlig med trial være på C-eller B-nivå allerede når de er i 13-årsalder og gamle nok til nasjonale løp, mens de som ikke er det kanskje  like gjerne kjører lokalt.
KC, C og B-klassen hadde totalt 9 kjørere som debuterte i NC på grunn av alder, dvs født 1998, og gode resultater i RB og RC av 11-12 åringenen viser samme tendens.

I D var det også nesten dødt løp på toppen, Bjørn-Ove Jøsang fra Bokn knep med 7 prikker seieren foran Daniel Tangen , Riska som fikk 8 – mens Hanne Gilje Haga i KD bare kunne måle seg mot seg selv- men det er kanskje også trialsportens innerste kjerne? Får likevel håpe hun får selskap i klassen utover sesongen! 

 Resultater her