Sommervær på Kråkerøy

Karrierebeste: Ola Bræck Larsen (Trøgstad) med seier i A-klassen! Nils Johan Gunvaldsen, Ola, Terje Glomset og Petter Bjerlin.
Karrierebeste: Ola Bræck Larsen (Trøgstad) med seier i A-klassen! Nils Johan Gunvaldsen, Ola, Terje Glomset og Petter Bjerlin.

Kråkerøy Open har gjerne værgudene med på laget, og fikk virkelig supervær denne gangen. Dermed kom det også en hel del turgående tilskuere, som fikk se mye bra kjøring av et hundretalls trialkjørere.
Hvis dere så uvanlig mange med fotoapparater i skauen på lørdag er det ikke tilfeldig: Fredrikstad Fotoklubb hadde invitert spesielt til MC- og actionfotografering, og bilder blir stilt ut i gågata i Fredrikstad! Fotoklubben har også oppfordret medlemmene til å dele blinkskudd med Kråkerøy Trialklubb, så her er det håp om bilder sjøl om Trialavisa denne gangen stilte til start uten fotoapparat 🙂

I eliteklassen er det nå flere fører som er klare til å ta opp kampen med Ib Vegard Andersen og Håkon Pedersen. Martin Karlsen og Ivar Norum lå høyere i fjor også, og lørdag ble det seier til Martin og 3.plass til Ivar. Martin har jo trappet ned i hvert fall internasjonal satsing, men skal kjøre norgescup – og Ib Vegard er veldig klar for revansjeoppgjør på hjemmebane til helga! Trialavisa overhørte ellers to venner av Daniel Berntsen, som tydeligvis hadde veddet 10 kr på at han kom til å skade seg når han nå gikk opp i eliteklassen – men de tapte nok pengene. Både Daniel og Jacob-Olaus Gunvaldsen kom fra debuten både helskinnet og med æren i behold!
I KE var det Camilla Dybedahl som sto på toppen av pallen, etter en dag med mye prikker for jentene. Rutinerte Emilie Westbye tok andreplassen foran Ingveig Håkonsen fra Skiptvet. Ingveig er 15, har hatt jevn framgang, og er nå tatt inn på «Team Norway» så det skal bli spennende å se hvordan det går videre med både henne og de andre ungjentene som kommer.  Spesielt for jentene er det ellers håp om at de nye NC-reglene vil føre til et mer egnet seksjonsnivå for de beste.
Ola Bræck Larsen fikk seier i A, og dagens klatretrøye for størst forbedring 🙂 Maritha Christensen valgte  vente med å gå opp i KE siden det så såpass vanskelig ut. Det var nok klokt, og hun vant klart i KB – men gladest på pallen var kanskje Cathrine Hovden som begynner å få skikkelig dreis på kjøringa etter comebacket!  Langveisfarende Siv Tove Nilssen fra Kleive tok siste pallplassen. Minder Odd Jørgen løper også stadig lettere rundt i trialskogen,  han må også ha lagt ned mye godt treningsarbeide! I guttas B-klasse gikk Per-Kristian Svensrud til topps, og de som har vært med en stund sier han blir mer og mer en miniutgave av pappa Per-Ole også i kjørestil. Det er ikke noe dårlig utgangspunkt for å bli god 🙂

Fulle resultater

Kråkerøy har jo et område som er spekket med momenter, og også i år var det kommet til nye seksjonsområder (på venstre side bak klubbhuset). Seksjoner og arrangør fikk som vanlig mye skryt, eneste minus i boka var usikkerhet rundt kjøretida.
På førermøtet ble det sagt 5 timer pluss respitt, og med en god del kø ble det mange som fikk det travelt. I tilleggsreglene sto det jo 5.30 , men ingen kunne svare på om det likevel var gjeldende. Førermøtet er jo ellers siste opplysning, og ved økning i kjøretid er det dette som er gjeldende. Noen stresset, noen klipte seksjoner for å komme gjennom og en fører ble så irritert at han gikk til sekretariatet og forlangte å få igjen kortet for å kjøre en seksjon han hadde klipt i tidsnød. Det kan jo ikke utelukkes at dette har påvirket resultatene for de førerne som kom i «feilaktig tidsnød»

Hva skjer med deltakelsen?
I overkant av 104 førere stilte til start, med en klar overvekt av B-nivå og høyere. Det er en nedgang fra tidligere, og både arrangøren og andre er bekymret over at det er så få av de yngre og mer uerfarne førerne deltar i løp. «Vi har jo mange hos oss, men de kom ikke hit. Her har vi en jobb å gjøre!» sa Cato Karlsen fra OMS. Men det jo bedre at de fins og kjører på hjemmebane, enn at rekrutteringen har stoppet opp – og det er ikke det generelle inntrykket rundt om kring i klubbene. Samtidig var det tidligere flere førere fra Vestlandet, som i år har egen regionåpning denne helga, så hele sannheten om trialrekrutteringen kan ikke leses i tallene.
Trialavisa har nemlig tatt en kikk på listene bakover i tid! Dagens vinner var en veldig søt rekrutt C med 24 prikker i 2007..
Den største endringen kom rundt 2009:
I 2008 var det 33 førere i B, 25 i C og 16 i D mens det i 2009 var 20, 11 og 10 i disse klassene – tall som har holdt seg sånn noenlunde videre, med unntak av D-klassen som er ytterligere redusert.   Førerne i A og B er blitt noe yngre, slik en kunne forvente nå så lenge etter at det ble tillatt å kjøre fra 5-års alder, men det er ikke veldig store endringer så dette er nok ikke hele forklaringen.

– det var i år rekord i KE ( 6 jenter) , men de hadde jo en hard dag på jobben.  Størst økning over tid har trimklassene, og det er et positivt tilskudd i skauen! Trial er jo en idrett der det ikke er noen grunn til å slutte med, så moro som det er?
Jeg tok derfor også en kikk på «utskifting», og sammenliknet 5 år tilbake. Drøyt 20 av dagens førere deltok også i 2009: En av eliteførerne er fortsatt med, 3 fra A og gledelig 5 fra B-lista er fortsatt å finne, og de aller fleste av disse kjører nå elite.
Det ser altså ut som om det har vært ganske mange som sluttet i den perioden, men fra i fjor til i år er ikke det er tydelig trend, så vi får håpe på både bedre nyrekruttering og flere som holder på lenger i framtida.

Helge Ruden på bakhjulet, på en Kawa veteran-trialsykkel
Kawa trialsykkel er det ikke mange som har sett, og denne «depotsykkelen» vakte interesse hos alle aldersgrupper! At den er gateregistrert er ingen ulempe, så Helge kunne spare beina og kjøre fram og tilbake til klubbhuset om nødvendig..