En guttunge runder 50

Helge_trogstadI denne kroppen banker garantert et totaktshjerte. Kjent fjes for alle i trialmiljøet: Helge Ruden er fort vekk den som har den lengste sammenhengende trialkarrieren, med lisens hvert eneste år siden 1981!

Nå runder han altså 50, men det var vanskelig å se da han sist helg storkoste seg i A-seksjonene i Trøgstad.  Fødselsdagen ble også behørig feiret med litt bakhjuls- og forhjulskjøring :

DSC_7509DSC_7501-kapp

 

 

 

 

 

 

Siden Helge kom i gang rundt 1980 – det var 18-årsgrense den gangen – har livet hans inneholdt en stor porsjon trial: som aktiv, som oppvisningskjører i mange sammenhenger, som Yamaha-frontfigur og – forhandler, og nå i lang tid også på jobben med ungdom på Torshov og Sagene.

FredOlsenMotorinteressen hadde han veldig tidlig, ble rekruttert inn til trial som 17-åring og fant sitt andre hjem i miljøet rundt Fred Olsen på OMS.  Fred ordnet så han fikk låne en 50 ccm Fantic av Maarten Mager – og på den ble han mester allerede første året som aktiv.  Med lappen i hånda ble det større sykkel: først Fantic noen år, så en Montesa før han startet et livslangt forhold til  Yamaha.
På en Yamaha TY ble det også 4 strake NM-titler fra 1985-88, og det er med blå Yamaha-jakke vi er vant med å se han ute i terrenget.

Helge så ganske ung ut før også. Her med NM-kransen i 1985
Helge så ganske ung ut før også. Her med NM-kransen i 1985

Varemerket var og er kjøring på bakhjulet, gjerne uten forgaffel – det var han lenge aleine om.

Kunstene vakte oppsikt : klikk på bildet for reportasje fra MC-magasinet ( Takk til Maarten Mager!)

Helge omtale 1mini
Han levde godt opp til kallenavnet «nullet», har deltatt i VM og altså vært norgesmester fire ganger, i tillegg til en haug titler i lag-NM. Merittlista er svært lang.

Det er lenge siden, og er ikke grunnen til at han i dag er på hils med små og store som har vært med en stund i miljøet. Opp gjennom åra har mange fått gode råd, hjelp med å mekke, eller hatt han som trener på en samling ett eller annet sted i landet. I motsetning til de fleste har Helge imidlertid ikke gitt seg som aktiv, og kjørte senior-NM så seint som i 2006 – som 43 åring, på Yamaha TY som nok ikke var sett i NM på lenge!

Kroppen holder dessverre ikke helt følge med viljen lenger: Et ankelbrudd ble aldri bra, og armene svikter innimellom. Det er med noe risiko han kjører ting med høyde – for her er det ikke snakk om å trekke seg før grepet rundt styret svikter!

I likhet med mange andre i trialmiljøet er han jo rimelig sta og «litt utagerende», har antakelig også et totaktshue med lett svinghjul, og har vel erta på seg en og annen gjennom åra. Bakgrunnen er oftest et brennende engasjement for trial, ikke bare på egne vegne men alltid fra førernes synspunkt – enten det gjelder seksjonsnivå, praktisering av regler eller andre forhold som kan virke unødvendige, upraktiske eller noe annet som begynner på u..

Helge er generelt glad i det som er av gammal god årgang. Spesielt hvis det har Yamahamerker selvfølgelig, men ellers også. På fødselsdagen fant han fram en del av sykkelsamlingen til ære for Trialavisa 🙂 Som dere ser er interessefeltet atskillig mer enn trial!
DSC_7441-red

(klikk på bildet for å se litt nærmere på godingene!)

Helge har langt flere trialsykler enn dette, og mangler nå bare en Fantic 300 på å ha komplett samling av de modellene han sjøl har brukt i karrieren. I det siste har han ellers gått mer inn for Classic-trial og kjører også en del løp der.
I fjor arrangerte han et særdeles populært treff for «gamle» trialkjørere, som brakte flere tilbake til miljøet, og kjenner jeg han rett har han flere initiativ på lager. Guttungen holder nok koken og fortsetter å leke  minst like lenge til 🙂

Noen bilder fra ulike tider: