Kråkerøy Open ble en strålende sesongåpning (oppdatert med resultater og bilder)

Kråkerøy har kanter som passer for alle. Her Marius Vinje fra Asker Trialklubb!
Alt var som det skal være på Kråkerøy: Aprilværet var flott, hvitveisen blomstret, førerne var blide og køene var korte.
Med 126 påmeldte deltakere var arrangørene fornøyd, selv om det er en stund siden toppnivået på nærmere 150. Spesielt er det positivt at det ser ut til å være en liten økning igjen i de laveste klassene, etter noen år der mange løp har vært «topptunge» slik at man med god grunn har fryktet for rekruttering og framtid.

Kråkerøy er ikke noen stor klubb, med en 10-12 førere som trener jevnlig og rundt 20 deltakere i klubbmesterskapet. De har imidlertid klart å holde på nøkkelpersoner samtidig som nye får god opplæring, og er derfor en av landets mest rutinerte arrangører. Det er bra for oss alle, for området er både kompakt og variert og fortjener virkelig besøk!

Juryleder Cato Karlsen sa allerede før start at» det pleier å være veldig ryddig på Kråkerøy», og det fikk vi merke allerede ved innkjøringen fra hovedveien. Der sto nemlig en representant fra klubben og informerte om at det er absolutt kjøreforbud for trialsykler på veien og gangveiene – sykkel skal trilles!- og leverte en lapp om dette personlig til hver deltaker.
Arrangørene hadde også gjort sitt beste for å sperre av så deltakerne ikke skulle kjøre på turstien som ligger i kanten av området – men det var til mindre hjelp. Da starten gikk freste de første tvers gjennom båndet i iveren etter å komme i gang!

Noen nye regler skapte litt ekstra arbeid, ettersom ikke alle hadde satt seg inn i dette: Nytt i år er at også rekruttklassene skal ha kjøretøybevis, og at det er minstemål på fargemerkingen på sykkelen. Men i teknisk var det lapper å få i riktig størrelse, og inne i klubbhuset lot det seg gjøre å ordne papirarbeidet for syklene, så alle kom seg til start.

Mange førere har rykket oppover i klassene – det var merkbart i eliteklassene, der det stilte hele 5 jenter i KE og 13 gutter i E. (Sist år var det henholdsvis 2 og 8 )
Med Håkon Pedersen og Sverre Lundevold i Frankrike, og Mardon Moi bokstavelig talt på sidelinja som serviceminded representant for Motorsyklisten, var Ib Vegard Andersen klar favoritt til å ta sin tredje seier på Kråkerøy.  Det ble imidlertid en spennende dag: etter første runde ledet Kristoffer leirvaag med 10 prikker, foran Martin Hemmer(12) og Ib Vegard (14). Etter andre runde hadde Ib og Kristoffer begge 24, mens Martin hadde 26. Så slo imidlertid Ib til med en suveren sisterunde på bare 3 prikker, og vant dermed klart til slutt!
Disse tre kjørerne er også de eldste og mest erfarne, og det var moro å se at de hadde overskudd til å hjelpe de yngre. Martin Hemmer kjørte med Ivar Norum, de var da mindere for hverandre – det samme gjorde Kristoffer Leirvaag og Martin Karlsen, og også Ib kjørte med og ga gode råd og instrukser til yngre kjørere.

Ib fkk en av sine få femmere i denne seksjonen i første runde, men her klarer han seg over. Minder Bjørn Steinar og dommer Erik Sørlie følger spent med.

I kvinner elite ledet Lene Dyrkorn fra start til mål, til tross for at hun skadet ankelen allerede i første runde og ble sendt på legevakta for røntgen etter løpet. Da ambulansepersonalet spurte om hun hadde parkert sykkelen sa hun «Klart det! Turte jo ikke gå til dere før jeg var ferdig da..»

Seksjonsnivået i E, A og B var en del høyere enn i fjor, men ikke for mye – også de beste skal jo ha noe å bryne seg på! I A-klassen var Jonas Rønningen fra Gjerstad overlegen, med 29 prikker var han solid foran Jonas Velsvik (Skodje) med 50 og Julian Berntsen (OMS) på 53. Storebror Daniel Berntsen måtte bryte løpet, etter at han fikk et stygt gassheng og skar motoren. Tilskuerne fikk seg en støkk, da sykkelen «tok av» på egenhånd – heldigvis i motsatt retning, så det var bare et furutre som fikk et kraftig hakk. Hervfikk vi da demonstrert årsaken til at det internasjonalt nå er påbudt med «dødmannsknapp» på stoppbryteren – Daniel har endatil en nyinnkjøpt en som han ikke har rukket å få montert enda, så han hadde rimelig uflaks!

På fjerdeplass i A kom Terje Glomset, som nok også har trent bra på Valle i vinter, så fulgte Jacob Olaus Gunvaldsen som er ny i klassen og kom godt fra debuten.

KB hadde få deltakere denne gangen, siden noen av de faste her hadde tatt skrittet opp i elite. Best i et jevnt oppgjør var yngste jente, Linda Hjell (Hobøl) foran  Siv Tove Vassdal Nilssen (Kleive)  og Maritha Christensen (Gjerstad). Maritha er for øvrig også på det nye satsingslaget for jenter, men har foreløpig valgt å holde seg i KC videre i de neste par løpene i hvertfall.
Blant gutta var det særdeles jevnt i B-klassen. Til slutt vant Georg Kaxrud  fra Hobøl med 32 prikker, foran sørlendingene Nils-Johan Gunvaldsen (Grimstad) og Nikolai Kristiansen (Kristiansand)  som begge fikk 33 og Sondre Natvig (OMS) på 34.. B var også den største klassen, med 24 startende.  

I det lave seksjonssettet var det (som det jo skal være) lettere. Mye lettere.
Det er en stadig utfordring for seksjonsleggerne å skape utfordringer der C-kjørerne kan krype nærmere B i de tøffeste seksjonene, samtidig som terrenget skal egne seg for D og eventuelt rekrutt. Resultatet var greit nok – riktignok vant Oliver Bjørkvoll Blø fra Kleive med bare 2 prikker, men du skulle ikke langt nedover lista før det økte på. I D-klassen hadde imidlertid de tre første 1,1 og 2 prikker, og da nærmer man seg plutselig «førstemann i mål» slik det ble i fjorårets eliteklasse.  Gledelig var det at arrangøren fikk en klasseseier her, ved Oddbjørn Skimten! Deretter fulgte tre kjørere fra Modum før enda en hjemmekjører, så det er tydelig at det gror også i mindre klubber om dagen! Kråkerøyledelsen nevnte også spesielt at de har ei jente med på laget nå, Kristine Marie Mobech-Hanssen i KD.

I KC var Ingveig Håkonsen fra Skiptvet klart best, i KD Kristina Bakurowitz fra Trøgstad – som blir å finne i KC allerede neste helg.

Ingen ting å si på hverken konsentrasjonen eller humøret til Trim-gutta fra OMS! Her Lars Petter Fossum, som likevel måtte se seg slått av Camilla Fossum i C-sporet..

I den «tyngste klassen», som en av deltakerne sjøl beskrev det – altså Trim – var det svært god deltakelse med 15 kjørere og hele 9 av dem i B-sporet! Her er nivået tydelig på vei opp – mer eller mindre gamle kropper blir som nye når de kommer seg opp på sykkel og ut i skauen. (Til sammenlikning var det 6 kjørere i fjor, da 3 i TB). Samme tendens ser vi i andre distrikt, og det er særdeles positivt for miljøet. Nå er det vel sånn at «Trim» skulle innebære at resultatlistene ikke var så viktige men best var i hvertfall Bjørn Hovden, som i denne sammenhengen helt klart er blant de «unge og lovende». Deretter fulgte Arild Norum, Roy Olav Dybedahl og Helge Ruden, som hadde byttet ut Yamahaen denne gangen. I resultatlista står det Montesa 350 ccm, begge deler er nok feil – det var i hvertfall en Fantic, og samme modell som den han innledet trialkarrieren sin på. Sånn ca 1981 med andre ord.  (Bilde i bildegalleriet!)

Det er mange som skal til for å lage løp. I sekretariatet var det 4-5 personer som ikke hadde en pause i løpet av dagen, i kiosken minst 6-7 som holdt kaffetraktere, vaffelpressa og burgerproduksjonen i gang, det er dommere, klippere, stevneledelse, seksjonslegging og -rydding, m.m.m
Løpet i tall: Det ble tatt inn, telt opp og registrert ca 360 kort i løpet av rundt 4 timer, i snitt altså ca 40 sekunder pr kort men langt mer i de travleste periodene. Hver dommer i det høye settet dømte mer enn 160 gjennomkjøringer, tilsammen ila de sju over fire tusen prikker, og ble sikkert slitne i armene!  Klubben solgte rundt 160 saftige hamburgere og en uhorvelig mengde vafler. Hvitveisen blomstret i hopetall, klokelig stort sett utenfor seksjonene. Jevneste klasse var B, der det i gjennomsnitt var rundt 2 prikker mellom hver fører.

Mina og Amalie nøyde seg med å plukke hvitveis i dag, men har trialkjørere i familien og skal nok prøve. seg- i hvertfall kanskje!

Resultater
Reportasje hos NRK Østfold! 
 

Oppslag i Fredrikstad Blad (ekstern lenke)