Anders Minken runder 70 år!

Anders i 2013, på elektrisk trialsykkel
Anders i 2013, på elektrisk trialsykkel

For oss som ikke har så lang fartstid har Anders Minken vært der bestandig, og ikke har han forandret seg så mye heller 🙂
På bildet over har han allerede oppnådd vanlig pensjonsalder, men det er ikke så lett å se! I dag fyller han 70 år, og jeg benytter sjansen til å både gratulere og se litt tilbake i tid.

kaka

50-årsdag på Motorsportkonferansen-foto Anne Helene oppegård
foto: Anne Helene Oppegård

I Motorsportforbundet kom han inn som en stormvind rundt 1990, og siden har han blitt der i mange roller, både nasjonalt og internasjonalt.

På bildet blir 50-årsdagen feiret på Motorsportkonferansen. Han fikk bl.a. sin første mobiltelefon, etter hårdnakket å ha ment at det var unødvendige greier..
Anders har har ikke noen omfattende karriere som aktiv, men kjørte sitt siste løp så seint som i 2002. I Borg kom han på pallen i den ferske klassen 30+, i konkurranse med 20 år yngre konkurrenter. Grunnen til at jeg husker det så godt er at han fikk en 5-er han var sterkt uenig i, og han har jo en smule vanskelig for å gi seg..
(Jeg sjekket resultatlista nå, og det hadde blitt seier uten den 5-ern, Anders!)

Han kom inn i sporten fra en helt annen innfallsvinkel.
Han har antakelig alltid vært interessert i MC, og det er bra for mange!
Som ganske ung psykiater jobbet han i rusomsorgen, og så at det hang MC-plakater på rommene. Ideen var født: ta tak i en interesse og bygg videre på den. Ut fra dette ble MC-prosjektet født – først på Lysaker, seinere i Nittedal. Klikk på bildet under så kan du se mer om dette i en NRK-reportasje fra 1983!

Her forklarer Anders mye om tanken bak MC-prosjektet. ( ekstern lenke til NRK)
Her forklarer Anders mye om tanken bak MC-prosjektet. ( ekstern lenke til NRK)

Her sammen med en BMW, men ellers var det visstnok italienske Laverda som var Anders’ store kjærlighet?
MC-prosjektet var en suksess. Det ble flytting til Nittedal, og ut fra gatesyklene kom etter hvert trial med som aktivitet – ATD trialklubb ble stiftet 1985 og lever fortsatt. Arbeidet fikk betydelig oppmerksomhet, mest kanskje i fagmiljøene men også i media – som her i Aftenposten. 

Foto: fra Juul Furulund
Foto: fra Juul Furulund

Tankegangen bak arbeidet kalles «virksomhetsteori» og er høyt ansett. Prosjektet ble kåret til det beste av rundt 500 som ble vurdert av et FN-organ, det ble skrevet en faglig rapport  Using Sport for Drug Abuse Prevention (2002) som fortsatt er basis for gode tiltak. Arbeidet er også dokumentert i boka «Alvorlig Moro» som fortsatt er interessant lesestoff om Drømmefabrikken i Nittedal !

ATD ble inspirasjon, og klubben holdt også kurs for andre i oppstartsfasen. MAU og KFUM har jo vært bevisste på å bruke trial i ungdomsarbeid, men i en periode kom også kommunene for fullt – godt hjulpet av øremerkede statstilskudd. ( Litt sleivete benevnt  «Sosionomtrial», men som dere ser over: i tankegangen til Anders er dette mye mer enn sysselsetting som holder ungdommen unna det verste! )

Midt opp i dette arbeidet rakk Anders Minken å få Siri. Hun var ikke store knotten da pappa bygde mini MC basert på en gressklippermotor ( den gikk visst mest bortover, som gressklippere gjerne gjør..) Litt seinere ble det en ny selvbygd en, men nå utstyrt med tidsriktig plast fra diverse akebrett og Beta-dekaler så den ble lik som pappa sin ! Ikke rart Siri var solgt 🙂

På den tida var jentetrialen i framvekst i Norge, og internasjonalt samarbeid var så smått begynt ( da initiert av Torgeir Hansen og Maarten Mager, men den historien må skrives en annen gang!) Her fra en Italia, året etter jentenes første Europatur.
På bildet under er Siri 13, og akkurat gammel nok til å begynne med trial etter datidens regler. Engasjementet til Anders var raskt like brennende som alt annet han går inn for.
Siri dessverre måtte legge opp for noen år siden, men Anders har ikke skrudd ned tempoet. Han har en kompromissløs «alt eller intet»-holdning til det meste, og toppidretten passer dermed perfekt.

gruppebilde fra Italia 1993
1993:Bak fra venstre Erik Olafsen, Henning Hauge Nilsen, Siv Andersen, Siri Minken, Heidi Sørvik Engebretsen, Cecilie Sørland, Laila Bakk, Torgeir Hansen, Robin Hansen. Ytterst Sindre Mager med Maarten foran. Anders sitter foran med caps og iøyenfallende bukser, i midten foran Cathrine Eber Hansen og Anette Carlsen. Foto: takk til Maarten!

 

Så ble det oppgaver i NMF, og raskt også internasjonalt. Det har dessverre ikke lyktes å få noen full trial-CV, men akkurat nå er han visepresident i NMF, leder i trialkommisjonen i FIM-Europe og engasjert i arbeidet med alternative energikilder i motorsport.
Han har hatt oppgaver under EM- og VM-runder i hver avkrok av Europa og sikkert en del andre verdensdeler, vært (litt streng?) «pappa» for flere generasjoner VM-kjørere og litt av hver annet. Da han i fjor valgte å trekke seg ut av trialkommisjonen i FIM fikk han både klemmer og signert bilde overrakt av VM-førerne!
Midt oppi dette hadde han en periode som sportssjef i NMF, og i nyhetsmagasinet fra NMF 2010 forteller Anders mer om sin travle hverdag..

Nå har det vel roet seg litt og blitt myk bestefar, men noen gyngestolpensjonist blir han nok aldri ! Det er vel ikke lenge til barnebarnet får en liten elektrisk ?

Mons, Siri og Anders Minken var alle i godt humør i skauen. Mons er snart 2, og har akkurat lært seg å si "trial"!
Mons, Siri og Anders Minken. Her under EM på OMS 2013 er Mons er snart 2, og har akkurat lært seg å si trial !