Nordisk Mesterskap 2015

????????????????????????????????????
Eddie i seksjon 12, på vei mot et nytt mesterskap
Beckpacker: hans Jørn med alle dommersekkene!
Beckpacker: Hans Jørn med alle dommersekkene! Foto: Maarten Mager

Midtjysk Trialsport, Rebild Trialsport og Fyens Motorsport var arrangør-trio sist helg, da  Nordisk Mesterskap ble avgjort i Danmark. Det var neste 20 år siden sist! Det danske trialmiljøet er veldig mye mindre enn det norske, og for å få nok funksjonærer har man nok støvsugd hele landet.

Primus motor Hans Jørn Beck ble sett i en rekke funksjoner: alt fra parkeringsanviser via sekkebærer til stevneleder!

Hans Jørn er for øvrig selv aktiv med både moderne og Classic-sykler, og har også skrevet en interessant bok om sine 40 år med trial!

Løpet gikk i Tebbestrup, på et område der det trenes en gang i uka, stort sett kjøres ett løp i året, og der kommunen har satt harde krav til å begrense kjøretida. Eieren er derimot svært velvillig! Både kjøreområdet og det brennferske depotaralet eies av Per Bertelsen, som driver i Quad-bransjen og selv bruker området til kurs. Han stilte  til og med vannkran  på egen husvegg til disposisjon!

Depotet var en sak for seg: På det området som tidligere har vært brukt er det plantet juletrær, til fremtidig glede for deg og meg. Dermed måtte han fram med den kraftigste krattrydderen som var å oppdrive, og det må ha vært saker: 3-4 timer tok det å meie ned å male opp trær og buskvekster på et stort område! Restene lå jo igjen, og vi spøkte med at det var flislagt depot.. Nå var det jo tørt, og vi grillet med stor forsiktighet – men ved regn ville det fort vært en fordel. Bonus: både i skogkanten og også inne i depotet mellom bobilene var det modne villkirsebær .. Mmmmmm!

Området er en nedlagt «grusgrav»,  og har variert underlag som har det til felles at det er lite feste..  Med  utgravde sider og rester fra sementproduksjon i nabolaget ble det også noen bratte seksjoner
(De ekstra interesserte kan lese om Tebbestrup-formasjonen her! )

Reglene og praksisen for løp er jo litt ulik i landene, og det måtte noe forklaring til ettersom pilingen fulgte andre prinsipper enn her hjemme. Før løpet var det også stor usikkerhet både blant førere og oss andre: Hvor vanskelig er dette? Det så ille ut..

Seksjonene var såpass ulike de vi har hjemme at det ble nesten umulig å vurdere. Nå ble flere modifisert, men sluttfasiten var at det var helt greit og passe med prikker – før søndagens løp ble bare et par juniorseksjoner endret. Noen sleit likevel tungt, men også fordi de til vanlig kjører lavere klasse. Tøff innsats av C-kjørerne!
(Overhørt på sidelinja: «De trener alt for mye på kant..» – så kanskje får vi nå en oppblomstring av grep og svingtrening ? Det vil nok betale seg i mange sammenhenger!)

DSC_2355KØ ble derimot et problem. En av de norske jentene sto over en time i kø i seksjon 1, og tilsvarende problem oppsto i seksjon 6 der jeg registrerte 25 førere i kø i første runde, og mellom 2 og 3 minutt pr kjører. I andre runde var det 17..
Halve eliteklassen fikk respitt, og uvanlig mange rakk rett og slett ikke rundt.
Det er sjeldent, og transporten på 1,5 km kan knapt få skylda. Den eneste danske junioren, Mikkel Brade, var en av dem som ikke klarte det. Han kjørte ellers godt og kunne klart en pallplass! Roy Dybedal satte vel en slags rekord, med registrert «respitt» på 78 – her må det skytes inn at han ga opp og valgte å kjøre som trening, men da slapp fram andre som hadde mulighet til å rekke inn. Blant annet vinneren Eddie Karlsson, som heldigvis vant fortjent.

Far og sønn Karlsson! Eddie samler nå også til like bra skjegg?
Far og sønn Karlsson! Eddie samler nå også til like bra skjegg?

Før søndag ble det gjort noen endringer i hvem som startet hvor, og vips var problemet løst!

medaljer

 

Nordisk mester ble altså Eddie Karlsson, foran Ib Vegard Andersen og Håkon Pedersen. Mette Fidje var overlegent best av jentene, her var det helnorsk med Ingveig Håkonsen og Erika Melchior på sølv- og bronseplass.
Sondre Gilje Haga tok juniortittelen, og Petter Bjerlin var ikke langt bak. Her ble det en gledelig bronsemedalje til Finland og Henry Vierimaa før neste nordmann Nils-Johan Vold Gunvaldsen. Her må vi også nevne at Mikkel Brade fra Danmark må ha forbedret seg kraftig. Greit nok med hjemmebane, og han klarte jo ikke kjøretida- men det var lite prikker, og en medaljeplass kan være innen rekkevidde! Det er en stund siden?
I veteranklassen var det mye svensk. Seier til Mikael Jonsson,  fem svenske blant de seks beste- men også Danmark viste muskler med sølv til Thomas Pedersen.

Søndag var det som ventet parademarsj for de norske jentene- 6 tellende prikker sier sitt. Men Danmark er jammen ikke borte de heller, og det var gledelig at Sverige også stilte lag!

I senior var det spennende, som i fjor – og også denne gangen dro Norge inn seieren. Junior har vært dominert av Norge i minst 10 år, men denne gangen var det faktisk svensk ledelse halvveis i løpet! I andre runde var de norske gutta sjefer, og dermed ble det ny seier. Fint for oss,  men at Sverige og Finland kommer opp er jo veldig, veldig positivt for sporten 🙂

Ut fra lørdagen så det jo ut til å være lett match for Sverige i veteranklassen , men det ble kamp på kniven mot Danmark. 2 prikker skilte til slutt, mens marginen ned til Finland og Norge var solid..

To av de danske veteranene skal faktisk kjøre TdN for Danmark. Det sier jo litt – både at de er gode, men også at bredden i elite ikke er allverden. Resten av laget er Morten Opstrup Andersen og Mikkel Brade.

De danske trialgubber er ikke bare gode, men også mange. Det var flere danske deltakere i veteran enn i de øvrige offisielle klassene til sammen, og det til tross for at noen av veteranene nok var opptatt med å arrangere.

Selv om bredden fortsatt er svak har  de beste førerne hatt betydelig framgang de siste årene! Morten Andersen kjørte for første gang i Championship, og kom ikke sist! Sofie Sørensen kom på en flott 6.plass i kvinneklassen og Mikkel Brade kunne nok vært svært langt oppe i juniorklassen om tida hadde strukket til. Han lå på 5.plass med 28 prikker i respitt før dette ble rettet til DNF. Mikkel er 16 år om noen uker, og har flere år på seg til å lykkes 🙂
Fie Andersen har også gått oppover listene, men fikk dessverre en skade og måtte hjelpes opp på pallen søndag. God bedring!

Det var svært mange norske deltakere, og en klubb må nevnes: Søgne reiste med 45 personer med stort og smått, og hele 12 deltakere! De kombinerte med litt badeliv, hadde en flott tur og skapte også god stemning for alle rundt!

Etter løpet dro noen til dusjen, mange dro hjem til Norge men en  del reiste også sørover og er klare for EM i Belgia førstkommende helg. Håper på gode resultater og oppdateringer!

Nordisk Mesterskap lørdag inkludert Nordisk Cup A og B

Nordisk Mesterskap individuelt, med seksjonsresultat

Nordisk Mesterskap Lag   inkludert lag utenfor konkurranse og Nordisk Cup

Bilder fra lørdag:

Premieutdeling lørdag. Glade utøvere, vel fortjente medaljer. En lett vind gjorde jobben med å holde flaggene på verdig avstand lettere!

Søndag ble det ikke tatt mange bilder..

Premieutdeling søndag! Her tok Petter Bjerlin og Marius Christiansen ansvar. De klatret opp og fikk hevet flaggene, så de gikk noenlunde klar av ansiktene til de på pallen. Ingen enkel jobb, og for topp resultat tro også Bjørn Berntsen til – en av trialens solide støtter!