Nordisk mesterskap 2013 lørdag

Nordisk mesterskap pleier ellers å arrangeres  i august, men i år går lag-VM allerede tidlig i september. Dermed ble det trangt på terminlista, og løpet måtte flyttes til våren. Det kom til å prege vær og føreforhold – selv nå, en uke etterpå, er det lørdagens kulde, regn og gjørme som huskes best.

Med Kristi Himmelfartsdag i forkant kom mange tidlig – noen slo seg ned oppe ved området, mens andre trente i Søgne sammen med danskene. Depoet var lagt til banen for trafikkopplæring, og dermed ikke tilgjengelig før etter arbeidstid fredag, men det er vel verdt å vente på. Ikke ofte en finner så mye ledig asfalt!

Fredag kveld var det full fart i sekretariatet – denne gangen var både seksjonsgjennomgang og all påmelding og teknisk kvelden før løpet.

Asfalt var godt å ha – rent utrolig at det knapt var søle i det været som ble! Det var også leid inn et militært aggregat, som i hvertfall forsøkte å skaffe strøm til all den komforten vi har anskaffet i bobilene. (Men lei inn 2 stk neste gang! De som mistet strømmen, og hadde svakt isolert campingvogn frøys..)

Seksjonenen var av vanlig sørlandsk karakter, dvs lange og momentrike. Det er jo bra, men med det føret som utviklet seg ble de i overkant. Noe ble endret fredag kveld, slik at kjørerne fikk inspisere om igjen i 1.runde lørdag. Resultatlistene gir likevel et entydig bilde: Dette ble i overkant! Det ble mye knall og fall, og  bråtevis med prikker!

Emilie Westbye var en av mange som fikk smake føret. Her fikk hun ei skikkelig lårhøne i 1.runde, men fullførte ellers i fin stil til 2.plass!

I juniorklassen ble 9 seksjoner i etterkant evaluert som vanskelige ( gjennomsnitt 3,1 – 4,5 ) , og 3 som svært vanskelige (dvs snitt 4,6 eller høyere)  – i senior var det en «middels vanskelig» og resten vanskelig eller svært vanskelig.

Vinnerne klarte seg sånn noenlunde greit gjennom, med gjennomsnitt under 2 prikker per seksjon, men hvis løpet også i framtida skal trekke nok deltakere til å bli interessant å arrangere må nok nivået ligge et litt annet sted.
Løpet ble arrangert etter UEM 2012 – reglement, som tilsvarer det vi bruker i norgescup – altså ingen non-stop, og heller ikke lov til å berøre piler. Sverige har jo i år innført den sistnevnte endringen, der man kan berøre pilene så lenge dommeren ikke trenger å rette dem opp – men stort sett medførte ikke det problemer. Seksjon 11 fortjener litt ekstra oppmerksomhet.  Den ble bygd tirsdag, da materialene ble tilkjørt, og besto av en kombinasjon av betongelementer, trestammer og sprengstein.  Mange grudde seg til nedkjøringen fra betongen, og noen ramla, men da dagen var slutt viste det seg at det var en av de letteste seksjonene.

Ikke alle veteranene likte denne nedkjøringen like godt..
Eddie Karlsson vant fortjent, han var den beste kjøreren. Noe av grunnen til hans overlegne førsterunde på bare 9 prikker er nok i tillegg at han så på været og freste avgårde slik at han var førstemann i sporet. Minst gjørme kjørt opp på fjellet = best grep , og i de neste rundene var både Håkon og Ib Vegard vesentlig nærmere. 
Marius Christiansen og Helene Sørlie var også klare vinnere i sine klasse
 
 
Etter løpet var det heldigvis varm gryterett igjen i kiosken til Erika – som vanlig med god mat, godt utvalg og bestyrt med myndig hånd. Uten å avsløre hele oppskriften kan vi røpe at det blant annet gikk med en sekk løk (20 liter ferdig oppskåret), 10 kilo tomater, 20 kilo kjøttdeig, mengdevis med paprika  og en bøtte med ris..  
 
 

Det er bra, for dårligere grillvær skal en lete lenge etter! Heldigvis var værmeldingen for søndag bedre, og de seksjonsansvarlige gjorde også utover kvelden et forsøk på å senke nivået i en del seksjoner. I tillegg ble «open B» flyttet til rosa spor, så det skulle være duket for en noe bedre opplevelse i lagkonkurransen.

BIlder hos Kristiansand Trialklubb  
(tatt av Valentina Sommerland, allestedsnærværende fotograf på sørlandske stevner! )
Trialavisas bilder   (legges denne gangen i eget innlegg, så det blir lettere å bla i albumene. Tekstes etter hvert.