NM med finaler ble en suksess

Det lå godt til rette for et bra NM for sørlandskjørerne. På hjemmebane var Mette Fidje var en av et ganske lite knippe favoritter i kvinneklassen, og blant herrene   gjorde Sverre Lundevold et lite comeback mens Ole Kristian Sørensen var en klar  medaljekandidat . Sverre signaliserte i forkant at han mente alvor, sjøl om kroppen dessverre setter store begrensninger..

Både klubben og deltakerne gledet seg, men ble jo litt betenkte da regnet bøtta ned i dagesvis i forkant av NM-helga. Tidligere har ikke Kristiansand direkte hatt flaksen på sin side, men denne gangen ga det seg heldigvis i løpet av fredagen!

Men direkte tørt ble det jo ikke til løpet.. Foto: Jan Dybedahl
Men direkte tørt ble det jo ikke til løpet..
Foto: Jan Dybedahl

 

Seksjonene fikk mye fortjent skryt, både de i skogen og i finalen. Regnværet i forkant av løpet hadde gjort enkelte særdeles vanskelige, men hovedinntrykket ble likevel godt.

Sist november vedtok trialsesjonen på Motorsportkonferansen et opplegg for NM der de beste kjører finaler. Det er ikke så mange år siden dette ble avskaffet etter noen års prøveordning, så det var jo både skepsis og spenning knyttet til hvordan dette ville fungere.
Alle kjørte 12 seksjoner, de tre beste kjører deretter finale 2×3 seksjoner som legges til grunnresultatet. Medaljefordelingen dem imellom kan dermed avgjøres her.

Det viste seg at det meste lå godt til rette denne dagen i Kristiansand.

  • Det var lagt tre finaleseksjoner tett i tett, med god oversikt for publikum, og seksjonene inneholdt både spektakulære og vanskelige momenter.
  • Stillingen i de fleste klassene var slik at finalen faktisk kunne bli utslagsgivende
  • Været var bra, så det var ikke så ille å være lenge ute
  • det var uansett NC dagen etter, så folk skulle i liten grad reise hjem
Bærbar resultattavle
Stilling før finale – på bærbar resultattavle

Og spennende ble det! Riktignok var det bare i veteranklassen finaleomgangene faktisk endret resultatlista, men det kunne fort skjedd andre omrokeringer på pallen!

Stilling før finalen var slik at bronseplassen skilte seg ganske tydelig ut, mens det kunne komme endringer i toppen – unntatt i junior, der superfavoritt Sondre Gilje Haga allerede hadde skaffet seg en betydelig ledelse. Legg også merke til at antall prikker er utrolig jevnt mellom klassene!

 

DSC_3183

Publikum var også særdeles godt fornøyde. Vel var det flest gamle kjente å se, men det er jo svært  mange som er konsentrert om egne førere, og dermed ikke får sett de beste under løpet.
Det må likevel skytes inn at dette ble en veldig lang dag for førerne som skulle kjøre finale, men det var også det eneste negative kommentaren som kom. I tillegg ble det særdeles stressende for Ib Vegard, som punkterte. Han ble ropt opp for å kjøre neste seksjon, mens han fortsatt holdt på med å fylle luft. 30 sek til kunne det fort blitt en 5-er for å ikke stille, og det hadde vært leit om for alle det var der NM ble avgjort.

Arrangørene var litt spente på om det kunne bli noen som endte på like mange prikker. Her ville det da bli nødvendig å telle opp antall nuller fra hoveddelen av løpet pluss finalen. Marianne hadde listene klare, men slapp heldigvis å finregne..

Det er vel bare å slå fast at det blir hard kamp om Gulløksa i år også, for her hadde nærmere 100 frivillige gjort en formidabel innsats!

Arrangørkorpset! - ved noen av dem
Arrangørkorpset! – ved noen av dem

Resultatene er jo for lengst kjent, men her er vinnerne i reprise:

Årets Norgesmestere: Helge Ruden, Håkon Pedersen, Ingveig Håkonsen og Sondre Gilje Haga!
Årets Norgesmestere: Helge Ruden, Håkon Pedersen, Ingveig Håkonsen og Sondre Gilje Haga!

Håkon Pedersen og Ingveig Håkonsen vant også i fjor, mens Sondre Gilje Haga tok sin første seier.

Norgesmestere gjennom tidene

( Junior og veteran er ikke omfattet av listene. Jeg skal forsøke å skaffe den informasjonen.)

nmvinner85_modFor Helge Ruden var dette et jubileum. Han ble Norges første offisielle veteranmester i trial, 30 år etter at han tok sitt første NM-gull i 1985 ! For øvrig i kamp med Arild Norum også på 80-tallet.. Disse to lå helt jevnt underveis, og det var først i siste seksjon at Helge gikk forbi og knep gullet.

Bilder fra løpet

– og fra finalen

Premieutdeling, inkludert åpne klasser