Finale i Hobol
Startside ] Opp ] 1. Runde 2007 ] 2. Runde i Frankrike ] 3. og 4. runde ] Brev fra Bless ] [ Finale i Hobol ]

post@trialavisa.no Tlf :90 77 61 06

20.08.07

Hobøl MK ga EM-2007 en verdig avslutning.

Etter måneder med dugnadsøkter var klubben vel forberedt til å ta imot kremen av Europas  og Norges beste førere.

Det er en stor oppgave å gjennomføre et slikt løp, man kan bare forestille seg dette når man ser bak kulissene i sekretariat og løpsledelse. Også i 2005 arrangerte klubben dette stevne og var derved vel vitende om hva de påtok seg. Det er bare en ting som er leit ved slike stevner som samler toppførere fra Europa: Manglende publikum. At klubben til tros for behørig pressearbeid ikke klarer å mobilisere Ola Norman er så sin sak - men at det ikke kommer flere tilskuere ut av egne rekker fra nær og fjern er beklagelig. En positiv ting bør også nevnes - det kom ikke noen klage på dommere til meg, altså må det ha vært en myndig og veltrent gjeng.

Det ble kjørt i (det er så mange internasjonale mesterskap at det ikke er så lett å holde styr på det) 7 klasser. De to klassene "internasjonal" er mer eller mindre gjesteklasser for å gi dem en kjøreanledning som ikke føler seg modne til  å starte i Cup/Cham. klasser.

På lørdag i Youth (ungdom) Internasjonal. Womens (damer) Internasjonal. Youth European Cup og Womens European Championship. På søndag kjørtes klassene Internasjonal, Junior Trial Cup og EM.

Interessant å merke seg er at i klassene Womens og Youth kan man starte som 12 åring,, men bare dersom man ikke kommer fra Norge ! Et fenomen som beror på våre aldersgrenser bestemt av NIF.

(undertegnede hadde ikke anledning til å komme til de seksjoner og transport som lå fjern fra Start/mål i og med at jeg var speaker, derfor baserer en del kommentarer om seksjon/transport fra samtaler med deltagere. Av samme grunn fikk jeg heller ikke tatt så mange bilder)

At en slik EM runde også har en ruvende ramme viser depotet, her kommer flere team  med digre lastebiler, telt og verksteder, egne leger og kokker. Denne gangen var det bilen fra den italienske føderasjonen som ruvet mest.

Lørdag briljerte med nydelig vær og seksjonene viste seg å være vel tilpasset de forskjellige klasser. Transporten var på ca 13 km per runde og greit fremkommelig. Første klasse ut var Youth Internasjonal og her så vi straks en liten pod med kjent navn, nemlig Pol Tarres. Jordi Tarres har jo vært 7 ganger Verdensmester og sto bland publikummet. Ved direkte spørsmål viste det seg at lille Pol var sønn til Jordis bror. Når så begge "voksne" Tarres var mindere til poden - var det vel ingen under at han gikk hen og vant med klar margin foran to friske svenske ungdommer. Det deltok mange norske førere i klassen og den beste norske - Andreas Brasetvik kom på 5. plass.

I klassen Womens Internasjonal deltok kun en tysk og en engelsk jente utenom de 8 norske.  Engelske Hanna Styles viste seg helt overlegen og vant med 7 prikker foran vår egen Marte Henriksen som var opp i 27 prikker

I klasse Youth European Cup finner vi unge lovende førere fra hele Europa. Noe å bryne seg på for våre norske deltagere. Det gikk meget bra. Håkon Pedersen klarte å ta 4. plassen med  bare 3 prikker bak engelske Murphett som lå på 6. plass (sammenlagt) i klassen før dette løpet. Også 7. plassen til Bless og  12. til Ib Vegard er respektable i dette selskap.

At Womens EM skulle  domineres av Laia Sans var vel ingen overraskelse, derimot var det  totale sammenbruddet av "VM's nr.2" Iris Krämer en stor overraskelse. Mens Laia hadde -0- i første Runde måtte Iris opp i 29. I en seksjon sto Iris og så Connie Ludvigsen nulle før det var hennes tur, da hun kjørte ble det en femmer, da sa den sympatiske tyske jenten til sin far (minder) " Pappa ich will nach hause". Pappa jeg vil hjem. I annen runde tok hun seg sammen og kjørte på 11 men i og med at også Becky Cook fik 11 og bare 20 i første runde måtte hun stå på en uvanlig 3. plass.  Norges  C. Ludvigsen og Emilie Westbye kjørte meget bra og sikret henholdsvis 7. og 8. plass, beste årsresultat så langt. Tidligere norgesmester Kjersti Flå deltok nærmest som et gjeste opptreden for å ta en 13. plass. Sist ble Valery Rooke fra Holland, en jente som er med år etter år velvitende at hun er baklyset - men som hun sier så trives hun så godt i dette miljøet at hun opprettholder gleden.

For sammenlagt resultat i Womens EM og  Youth Cup - se resultatliste.

På søndag så himmelen bra ut om morgenen men meldingen sa at det skulle komme regn. Først ute var klasse Internasjonal også denne med mange norske deltagere, bland dem tidligere storkjøreren (la opp i 2002 etter 3 x 2. og 2 x 3. plass i NM) Andreas Greaker. At han skulle vinne hadde han vel håpet men ikke trodd. På plassen bak Andreas kom hollenderen  Lalkens, også en overraskelse i og med at det er store restriksjoner i Holland om å kjøre i terreng. Hollenderne har f. t. bare 3 kjørere i Elite, de må oftest til Tyskland eller Belgia for å trene. Svenske Sjøberg kapret 3. plassen rett foran nesa til Becky Cook som startet i denne klassen sammen med gutta på søndag.

Da vi kom så langt at klassen Junior Trial Cup startet begynte himmelen å bli nok så mørkt. Det begynte så smått å regne og det ble et handikap for sene startere som etter hvert fikk glatte seksjoner som de tidlig startende hadde kjørt tørr. Men regelen er jo slik at de beste starter sist (2. min intervall mellom hver startende) og det viste seg da også at de beste allikevel var best. Allerbest var Alfredo Gomez med første runde på -0-, i annen runde hadde han alle seksjoner i regn - allikevel klarte han å dra den på 5 prikker. Hele 7 norske førere startet i klassen. Håkon Pedersen ble på nytt beste norske med sin 8. plass bare 5 prikker bak spanjolen Alfonso som lå på 5. plass i sammendraget før dette løpet.

Så kommer vi til den høyeste klassen - EM. Her var de første 4 plassene åpne før finalen, de 4 førerne lå bare 7 poeng fra hverandre og alt kunne stokke seg. Situasjonen medførte da også at alle kom til Hobøl i og med at intet var avgjort. Lederen Daniel Gibert viste hvorfor han var leder så langt - ved også å vinne i Hobøl, og utrolig nok endte dagens resultat i samme rekkefølge som sammenlagt før denne finalen. Altså ingen tilfeldighet at disse 4 skilte seg ut. I og med at klassen og særlig disse 4 startet sist fikk de også de vanskeligste forhold. Ikke bare at seksjonene var blitt glatte men også transporten hadde blitt kraftsugende. Mens de fleste i klassen økte antall prikkene i 2. runde kjørte faktisk 3 av disse 4 med mindre prikker i siste runde ! Det viser bare at de som er best er som regel også best når oppgavene blir tøffest. Beste Nordiske fører ble Anders Nilsson på 5., han lå faktisk på 4. etter første runde men økte antall prikker fra 14. i første til 25 i andre runde. De tilskuere som var til stede fikk anledning til å se eminent kjøring.

Maarten Mager

Bilder fra 1. dag - alle tatt av den  svenske motorfotografen og trialentusiasten Arne Hedin.

wpeA.jpg (111373 byte) Connie Ludvigsen wpeD.jpg (104525 byte) Emilie Westbye wpeF.jpg (96672 byte) Kjersti Flå
wpe12.jpg (91660 byte) Laia Sanz wpe14.jpg (107689 byte) Rosita Leotta wpe16.jpg (100070 byte) Carla Calderer.
wpe19.jpg (109245 byte) Pol Tarres wpe1B.jpg (116293 byte) Martin Lagergren wpe1D.jpg (90621 byte) Jack Challoner
wpe1F.jpg (101416 byte) Francesc Moret wpe21.jpg (100585 byte) Håkon Pedersen wpe23.jpg (83602 byte) Jon Eivind Bless
wpe25.jpg (98210 byte) Ib Vegard K Andersen wpe27.jpg (59729 byte) Womens Internasjonal wpe29.jpg (59365 byte) Womens E Champ.
wpe2B.jpg (80421 byte) Youth International wpe2D.jpg (57516 byte) Youth Cup wpe2F.jpg (55153 byte) Youth Cup sammenlagt.

Bildene nedenfor er fra andre dagen, søndag og tatt av Maarten Mager

wpe5.jpg (47793 byte) I noen land satses det stort på trial, her den italienske bilen med telt og parkering. wpeA.jpg (29803 byte) Andrea Petrella (tidligere VM kjører og nå trener) har hovedansvar for den italienske bilen og trening. wpeD.jpg (63256 byte) To trøtte damer etter timer på sykkel. Emilie og Connie.
wpeF.jpg (79540 byte) Pau Botella, en av de gode Juniorer. wpe12.jpg (79245 byte) Mardon Moi på første kanten i siste seksjon, går bra... wpe14.jpg (83597 byte)....men så kommer den siste kanten, det rekker nesten og det prøves å vippe opp....
wpe16.jpg (83412 byte)...men det nytter ikke og det blir 5 prikker. wpe19.jpg (70031 byte) Her viser tyske Stanghöhner en perfekt forsering. I følge hans utsagn har Montesaen fått litt snadder i motoren for et 5 sifret kronebeløp.. wpe1B.jpg (74704 byte) Anders Nilsson gjorde en fin innsats, her i siste seksjonens andre kant..
wpe25.jpg (71689 byte)...som også Adam Thiger klarer fint, mens... wpe1D.jpg (83446 byte)..dagens og sammenlagt vinner Gibert har sin egen stil. wpe27.jpg (77857 byte) Emil Gyllenhammer i samme seksjon, den hadde 4 vanskelige hinder.
wpe1F.jpg (80429 byte) Grattarola hører til de beste italienere. Moren er kokk og altmulig "mama" på bilen. wpe21.jpg (83586 byte) Himmanen fra Finland. wpe23.jpg (86543 byte) Daniel Oliveras, 4. total, er en av de yngste og behersker 4T modellen fra Sherco